بارداری و مشکلات رایج آن
بارداری دورانی شگفتانگیز و پرمخاطره در زندگی یک زن است. در حالی که بسیاری از زنان از این تجربه لذت میبرند، اما این دوران با چالشها و مشکلات سلامتی متعددی نیز همراه است. اگر شما باردار هستید و مانند هرخانم دیگر هزاران نگرانی درباره مشکلات رایج بارداری دارید، دکتر ژیلا ناصری به عنوان یکی از بهترین دکترهای زنان و زایمان با تجربه بالای خود در تمام دوران بارداری همراه شما خواهد بود. ژیلا ناصری نه تنها تمام خدمات دوران بارداری را به شما ارائه میدهد، بلکه مشکلات رایج بارداری و راههای مقابله با آنها را به شما آموزش خواهد داد. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
بارداری و مشکلات رایج آن
همانطور که بیان شد، بارداری علاوه بر زیبایی و خاص بودن خود دارای مشکلات رایج بارداری است. در اینجا به برخی از مشکلات رایج بارداری و راههای مقابله با آنها اشاره میکنیم.
در صورت مشاهده هر گونه مشکلات رایج بارداری، شما میتوانید از دکتر ژیلا ناصری در این زمینه کمک بگیرید.
شایعترین مشکلات بارداری
بسیاری از زنان، بارداری سالمی را تجربه میکنند، برخی از مشکلات شایع وجود دارد که میتواند در این دوران رخ دهد. در اینجا به برخی از مشکلات رایج بارداری و راههای مقابله با آنها اشاره میکنیم و آنها را برای شما توضیح میدهیم.
تهوع صبحگاهی در دوران بارداری
تهوع صبحگاهی، که به عنوان بیماری صبحگاهی نیز شناخته میشود، حالت تهوع و استفراغی است که در دوران بارداری شایع است. این حالت میتواند در هر زمانی از روز رخ دهد، اما بیشتر در صبحها اتفاق میافتد.
علت تهوع صبحگاهی
علت دقیق تهوع صبحگاهی مشخص نیست، اما تصور میشود که ترکیبی از عوامل در آن نقش دارند، از جمله:
- تغییرات هورمونی:سطح هورمونهایی مانند گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) و استروژن در دوران بارداری به طور قابل توجهی افزایش مییابد. این تغییرات هورمونی ممکن است باعث تهوع شود.
- حساسیت به بو:زنان باردار ممکن است نسبت به بوها حساسیت بیشتری داشته باشند، که میتواند منجر به تهوع شود.
- خستگی:خستگی میتواند تهوع صبحگاهی را بدتر کند.
- قند خون پایین:قند خون پایین نیز میتواند باعث تهوع شود.
- مشکلات گوارشی:برخی از زنان باردار ممکن است به دلیل مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه یا رفلاکس اسید، دچار تهوع شوند.
راهکارهای پیشگیری از تهوع صبحگاهی
در حالی که هیچ راه قطعی برای پیشگیری از تهوع صبحگاهی وجود ندارد، اما کارهایی وجود دارد که میتوانید برای کاهش علائم آن انجام دهید:
وعدههای غذایی کوچک و مکرر بخورید به فرض مثال به جای سه وعده غذایی سنگین در روز، پنج یا شش وعده غذایی کوچک و مقوی میل کنید و از غذاهای چرب، تند، سرخ شده یا اسیدی و همچنین غذاهایی که بوی قوی دارند، دوری کنید یا میتونید زنجبیل مصرف کنید چون زنجبیل به عنوان یک درمان طبیعی برای تهوع شناخته شده است. میتوانید زنجبیل را به صورت چای، آبنبات یا مکمل مصرف کنید همچنین برخی از مطالعات نشان دادهاند که ویتامین B6 میتواند به کاهش تهوع صبحگاهی کمک کند.
حتما زمان خود را برای غذا خوردن بگذارید و خوب بجوید تا هضم غذا آسانتر شود و حتما حتما استراحت کافی داشته باشید و مایعات کافی بنوشید از خوردن غذا حداقل سه ساعت قبل از خواب خودداری کنید و قبل از بلند شدن از رختخواب، چیزی سبک مانند بیسکویت یا نان تست بخورید از هوای تازه استفاده کنید و یکی از مهم ترین عوامل استرس است استرس میتواند تهوع را بدتر کند حتما بیاد استرس خود را کنترل کنید
خستگی در دوران بارداری
خستگی یکی از شایعترین مشکلات رایج بارداری است، به خصوص در سه ماهه اول و سوم، این خستگی میتواند ناشی از تغییرات هورمونی، افزایش حجم خون، حالت تهوع صبحگاهی، کمخوابی و سایر عوامل باشد.
خستگی در سه ماهه اول:
احساس خستگی و فرسودگی مداوم، خوابآلودگی، مشکل در تمرکز و علت آن هم افزایش سطح پروژسترون، افزایش حجم خون، حالت تهوع صبحگاهی، کمخوابی است و راهکار های آن هم خواب کافی (7 تا 9 ساعت در شب)، وعدههای غذایی کوچک و مکرر، نوشیدن مایعات فراوان، ورزش منظم، تکنیکهای آرامشبخش مانند یوگا یا مدیتیشن است.
خستگی در سه ماهه دوم:
مشابه سه ماهه اول، اما ممکن است کمی کمتر باشد و دلیل آن هم ادامه تغییرات هورمونی، رشد جنین و کمخوابی میتونه باشه و راهکار های آن هم، ادامه راهکارهای سه ماهه اول، مثل پوشیدن لباسهای راحتی و حمایتی، اجتناب از گرما و کمآبی، ماساژ و… میتونه باشه
خستگی در سه ماهه سوم:
احساس سنگینی، تنگی نفس، مشکل در خواب میتوه باشه که به دلیل افزایش وزن جنین، بزرگ شدن رحم، سوء هاضمه، تکرر ادرار، اضطراب و … است و راهکار آن هم استراحت کافی، خوابیدن به پهلو با استفاده از بالش بارداری، ورزشهای سبک مانند پیادهروی یا شنا، طب سوزنی یا ماساژ است.
سوزش معده در دوران بارداری
سوزش معده، که به آن ریفلاکس اسید معده به مری GERD نیز گفته میشود، در دوران مشکلات رایج بارداری است. حدود 70 درصد از زنان باردار در برخی از دوران بارداری خود دچار سوزش معده میشوند.
علت سوزش معده در دوران بارداری
در دوران بارداری، سطح پروژسترون افزایش مییابد. این هورمون میتواند باعث شل شدن عضلات بدن، از جمله اسفنکتر تحتانی مری شود. اسفنکتر تحتانی دریچهای عضلانی است که در انتهای مری قرار دارد و از برگشت اسید معده به مری جلوگیری میکند. شل شدن این دریچه میتواند منجر به سوزش سر دل شود. افزایش حجم رحم با بزرگ شدن رحم در دوران بارداری، به معده و سایر اندامهای گوارشی فشار وارد میشود. این فشار میتواند باعث شود اسید معده به مری نشت کند و در دوران بارداری، هورمونها همچنین میتوانند باعث کند شدن هضم غذا شوند. این امر میتواند منجر به تجمع اسید در معده و افزایش خطر سوزش سر دل شود همچنین خوردن وعدههای غذایی بزرگ میتواند فشار بیشتری به معده وارد کند و خطر سوزش سر دل را افزایش دهد یا غذاهای چرب و تند میتوانند باعث تحریک معده و بدتر شدن سوزش سر دل شوند همچنین کافئین میتواند اسفنکتر تحتانی مری را شل کند و خطر سوزش سر دل را افزایش دهد و سیگار کشیدن نیز میتواند مری را تحریک کند و خطر سوزش سر دل را افزایش دهد.
راههای پیشگیری از سوزش معده در دوران بارداری
در دوران بارداری، سوزش سر دل امری شایع است، اما راههای زیادی برای پیشگیری از آن وجود دارد. در اینجا چند نکته برای پیشگیری وجود دارد:
- وعدههای غذایی کوچک و مکرر بخورید
- از غذاهای چرب، تند و اسیدی پرهیز کنید
- از خوردن غذا قبل از خواب خودداری کنید
- از نوشیدنیهای گازدار، کافئین دار و الکلی پرهیز کنید
- سر تخت خود را بالا ببرید
- از لباسهای گشاد استفاده کنید
- وزن خود را در حد سالم نگه دارید
- بعد از غذا سیگار نکشید
- در صورت امکان استرس خود را کاهش دهید
درد کمر
در دوران بارداری، سطح هورمونهایی مانند پروژسترون و رلاکسین افزایش مییابد. این هورمونها باعث شل شدن رباطها و مفاصل در لگن و ستون فقرات میشوند که میتواند منجر به بیثباتی و درد شود رحم در حال رشد، در دوران بارداری، وزن اضافی به قسمت مرکزی بدن اضافه میکند. این امر میتواند فشار بیشتری به عضلات کمر و لگن وارد کند همچنین با بزرگ شدن رحم، به عضلات شکم و لگن فشار بیشتری وارد میشود. این امر میتواند منجر به درد و گرفتگی عضلات شود.
انواع کمردرد در بارداری:
- درد کمر مکانیکی:این شایعترین نوع کمردرد در بارداری است و معمولاً ناشی از فشار بر عضلات، رباطها و مفاصل است.
- درد کمر ناشی از مشکلات اسکلتی عضلانی:این نوع درد میتواند ناشی از آرتروز، پوکی استخوان یا سایر مشکلات اسکلتی باشد.
- درد کمر ناشی از مشکلات عصبی:این نوع درد میتواند ناشی از فتق دیسک یا سیاتیک باشد.
- درد کمر ناشی از مشکلات مفصلی: این نوع درد میتواند ناشی از آرتریت روماتوئید یا سایر مشکلات مفصلی باشد.
راهکارهای پیشگیری از کمردرد در بارداری :
ورزشهای تقویتی عضلات کمر و شکم، مانند یوگا و پیلاتس، به تقویت عضلات و کاهش درد کمک میکنند و حفظ وزن مناسب، کنترل وزن در حد متعادل به کاهش فشار روی کمر کمک میکند حتما دقت داشته باشید هنگام ایستادن، نشستن و خوابیدن باید کمر صاف و شانهها عقب باشد. از قوز کردن و خم شدن به جلو خودداری کنید حتما از کفشهای تخت یا کفش هایی با پاشنه های کوتاه و طبی استفاده کنید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و در صورت نیاز از دیگران کمک بخواهید حتما استراحت کافی داشته باشید چون خستگی میتواند کمردرد را تشدید کند. باید به اندازه کافی استراحت کنید.
درمان کمردرد در بارداری:
درمان های خانگی که برای کمر درد مفید هستند عبارتنداز استفاده از کمپرس گرم یا سرد، حمام آب گرم، و ماساژ ملایم میتواند به تسکین درد کمک کند یا فیزیوتراپیست میتواند تمرینات تقویتی و کششی مناسب برای شما تجویز کند همچنین ماساژ میتواند به شل شدن عضلات و کاهش درد کمک کند یا بریس و کمربند طبی میتوانند از کمر شما حمایت کنند و درد را کاهش دهند.
تورم:
تورم یکی از مشکلات رایج بارداری است که با تورم در پاها، مچ پا، انگشتان پا، دست ها، صورت و اطراف چشم خودش را نشان میدهد.
علل تورم در بارداری :
افزایش هورمون پروژسترون باعث حب مایعات در بدن می شود.
- احتباس مایعات: به دلیل افزایش حجم خون و مایعات در دوران بارداری.
- افزایش حجم خون: حجم خون در بارداری تا 50% افزایش می یابد.
- کمبود پروتئین:کمبود آلبومین (پروتئین) در خون می تواند منجر به نشت مایعات به بافت ها شود.
- کمبود ویتامین B6:ویتامین B6 به تنظیم مایعات بدن کمک می کند.
- ایستادن یا نشستن طولانی مدت:این امر می تواند جریان خون را مختل کند و باعث تجمع مایعات در پاها و مچ پا شود.
- پوشیدن لباس های تنگ:لباس های تنگ می توانند جریان خون را محدود کنند.
- گرمای هوا:گرمای هوا می تواند باعث اتساع رگ ها و احتباس مایعات شود.
راهکارهای پیشگیری از تورم در بارداری:
- آب زیاد بنوشید:چون نوشیدن زیاد آب به دفع مایعات اضافی بدن کمک میکند.
- غذاهای سرشار از پتاسیم مصرف کنید:مانند موز، سیبزمینی، اسفناج و لوبیا که به تعادل مایعات بدن کمک میکنند.
- مصرف نمک را محدود کنید:از غذاهای فرآوریشده و شور پرهیز کنید.
- لباسهای گشاد و راحت بپوشید:چون اینکار به گردش خون کمک میکند.
- از ایستادن یا نشستن طولانیمدت خودداری کنید:هر 30 دقیقه یکبار بلند شوید و حرکت کنید.
- پاهای خود را بالا نگه دارید:خوابیدن به پهلو و بالا نگه داشتن پاها به تخلیه مایعات کمک میکند.
- ورزش منظم:پیادهروی، شنا و یوگا به گردش خون و کاهش تورم کمک میکنند.
بیخوابی در دوران بارداری
در ادامه مطلب عوامل موثر بر بیخوابی در مشکلات رایج بارداری را برای شما ذکر کردیم.
در دوران بارداری افزایش پروژسترون و استروژن میتواند خواب را مختل کند همچنین کمردرد، سوزش معده، تکرر ادرار و تهوع نیز میتواند خواب را دشوار کند دقت داشته باشید که بارداری میتواند دورهای پراسترس باشد که بر خواب تأثیر میگذارد همچنین افسردگی و اضطراب در دوران بارداری شایع است و میتواند خواب را مختل کند یا احتمال دارد برخی از داروهای بارداری باعث بیخوابی شوند و یا آپنه خواب که یک اختلال تنفسی در دوران بارداری است و میتواند باعث بیخوابی شود.
راهکارهای پیشگیری از بیخوابی در بارداری:
هر شب سر ساعت مشخص بخوابید و صبح ها در زمان معینی بیدار شوید، حتی در آخر هفته ها حتما اتاق خواب را تاریک، خنک و ساکت نگه دارید و از مصرف کافئین و الکل به خصوص در عصر و قبل از خواب خودداری کنید و به طور منظم ورزش کنید (با مشورت پزشک) یا میتوانید قبل از خواب از تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا، مدیتیشن یا حمام گرم استفاده کنید همچنین میتوانید قبل از خواب یک میان وعده سبک و مغذی میل کنید.
تغییرات خلقی
یکی از رایجترین مشکلات رایج بارداری تغییرات خلقی است. در ادامه مطلب علل تغییرات خلقی را برای شما ذکر کردیم.
- تغییرات هورمونی:قاعدگی، بارداری، یائسگی، بلوغ
- عوامل عاطفی و روانی:استرس، اضطراب، افسردگی، تروما
- عوامل جسمی:کمبود خواب، خستگی، کمبود مواد مغذی، بیماری
- عوامل محیطی و اجتماعی:مشکلات مالی، مشکلات روابطی، محیط کار یا تحصیل پراسترس
انواع تغییرات خلقی:
- نوسانات خلقی:نوسانات سریع و بدون دلیل خلق و خو
- تحریکپذیری:عصبانیت و خشم ناگهانی
- اضطراب:احساس نگرانی و ترس بیش از حد
- افسردگی:احساس غم و ناامیدی
- گریه کردن:بدون دلیل یا به دلیل تحریکات جزئی
- بیقراری:عدم توانایی در آرام ماندن
- کمبود انگیزه:از دست دادن علاقه به فعالیتها
مشکلات جدی تر:
- پره اکلامپسی:فشار خون بالا و علائم دیگر که می تواند خطرناک باشد
- دیابت بارداری:قند خون بالا که در دوران بارداری ایجاد می شود
- زایمان زودرس:زایمان قبل از هفته 37 بارداری
- جفت کنده شده:جدا شدن زودرس جفت از دیواره رحم
- کمبود رشد جنین:رشد کندتر از حد انتظار جنین