زمان هضم غذا و خوراکیها
تابه حال به این فکر کردهاید که هضم غذای مورد علاقهتان چقدر طول خواهد کشید و چقدر زمان میبرد تا این غذا از سیستم گوارشی تان خارج شود؟!
لابد شما هم این افسانه را بارها و بارها شنیده اید که آدامس برای هضم شدن نیاز به ۷ سال زمان دارد؛ اما این افسانهای بیش نیست و غیر ممکن است غذا یا خوراکی ای ۷ سال داخل معده شما باقی بماند و برای خودش زندگی کرده و خانواده تشکیل بدهد!
در این مقاله به شما میگوییم که ماندن غذای مورد علاقه شما داخل معدهتان چقدر طول خواهد کشید و چه عامل یا عواملی مدت زمان اقامت غذاها داخل بدنتان را تعیین میکنند.
اگر هنوز در مورد قورت دادن آدامس نگرانید، بعد از خواندن این مقاله میبینید که نگرانیهایتان بیجا بوده و اگر امروز آدامسی را قورت بدهید، نیازی نیست تا المپیک سال ۲۰۲۰ داخل معده تان آدامس را حمل کنید!
امروز در این مقاله از ماورای سلامت نکات خیلی مفید و عملی و کاربردی را برای شما در نظر گرفته ایم.
هضم غذا چقدر طول میکشد
مایعات
آب: اگر شکمتان خالی باشد، به سرعت هضم خواهد شد
میوهجات و آب سبزیجات: ۱۵ تا ۲۰ دقیقه
غذاهای نیمه جامد: سالاد، سبزیجات و میوههای همزده شده ۲۰-۳۰ دقیقه
میوهجات
هندوانه : ۲۰ دقیقه
خربزه و طالبی: ۳۰ دقیقه
پرتقال، گریپ فروت، انگور: ۳۰ دقیقه
سیب، هلو، گلابی، آلبالو: ۴۰ دقیقه
سبزیجات
سبزیجات خام مخصوص سالاد: خیار، کاهو و گوجه: ۳۰ تا ۴۰ دقیقه
سبزیجات پخته یا بخار پز شده: ۴۰ تا ۴۵ دقیقه
سبزیجات ریشهدار: هویج، چغندر، زردک، شلغم : ۵۰ دقیقه
نشاسته: سیبزمینی و ذرت: ۶۰ دقیقه
غلات و حبوبات
برنج قهوه ای ، جو دوسر ، ارزن : ۱٫۵ ساعت
عدس، لوبیا، نخود فرنگی و غیره : ۱٫۵ ساعت
سویا :۲ ساعت
تخمه آفتاب گردان، تخمه کدو تنبل: ۲ ساعت
بادام، بادامزمینی (خام)، کشمش، گردو : ۲٫۵ تا ۳ ساعت
لبنیات
شیرچرب، سرشیر : ۱٫۵ ساعت
پنیر کوتاژ : ۲ ساعت
پنیر پرچرب: ۴ تا ۵ ساعت
پروتئین حیوانی
زرده تخم مرغ : ۳۰ دقیقه
تخم مرغ کامل : ۴۵ دقیقه
ماهی و غذاهای دریایی : ۳۰ دقیقه
ماهی پرچرب مثل سالمون : ۴۵ تا ۶۰ دقیقه
مرغ : ۱٫۵ تا ۲ ساعت
بوقلمون : ۲ تا ۲٫۵ ساعت
گوشت گاو و گوساله: ۳ تا ۴ ساعت
مدت زمان ماندن غذا داخل شکم
اگر بعد از خوردن حجم زیادی غذا هنوز هم احساس گرسنگی می کنید، علت آن شاخص گلایسمی است. لابد حسابی متعجب شده اید که شاخص گلایسمی دیگر چیست؟! در اصل شاخص گلایسمی یا همان (Glycemic Index) تعیین کننده این است که هر غذایی چه مدت داخل دستگاه گوارشتان باقی بماند.
شاخص گلایسمی چیست؟
در حقیقت شاخص گلایسمی فقط یک عدد است. به هرکدام از غذاها،میوه و سبزیجاتی که میل میکنید یک عدد نسبت میدهند و مثلاً میگویند، شاخص گلایسمی گلابی عدد ۱۵ است. این عدد نشان دهنده این است که کربوهیدرات های موجود در این ماده غذایی با چه سرعتی در بدنتان تبدیل به گلوکز خواهد شد.
نکته: البته یادتان باشد که این عدد ارتباط مستقیم با میزان کربوهیدرات موجود در ماده غذایی ای که مصرف می کنید نداشته و ممکن است دو غذا دارای میزان کربوهیدرات برابر باشند ولی عدد شاخص گلیسمی شان کاملاً متفاوت باشد.
ولی یک قانون کلی در مورد گلایسمی وجود دارد، آن هم اینکه هرچقدر این عدد کوچک تر باشد، غذای مورد نظر تأثیر کمتری روی میزان قند خون خواهد داشت.
- ۵۵ یا کمتر = کم (خوب)
- ۵۶ تا ۶۹ = متوسط
- ۷۰ یا بالاتر = زیاد (بد)
عدد شاخص گلایسمی هر ماده غذایی را می توانید از روی پاکت مواد غذایی بخوانید یا داخل سایت ها پیدا کنید. البته می توانیم فرمولی به شما آموزش دهیم تا خودتان بتوانید به صورت تقریبی شاخص گلایسمی را تخمین بزنید، یادتان باشد که خوردنی ها و غذاهایی که مستقیم از طبیعت به دست می آیند و طبیعی اند، دارای شاخص گلایسمی پایین تری بوده و غذاهای فرآوری شده یا تصفیه شده، دارای شاخص گلایسمی بالاتری هستند.
شاخص گلایسمی میتواند تغییر کند!
عددی که داخل سایتها میخوانید تقریبی است و میزان شاخص گلایسمی میتواند با عوامل متعددی تغییر کند:
- نحوه آماده سازی: چربی، فیبر و اسیدها (مثل سرکه سیب یا آب لیمو) می تواند شاخص گلایسمی را کاهش دهد. همچنین اگر نشاستههایی مانند پاستا را مدت طولانیتری بپزید، شاخص گلایسمیشان افزایش خواهد یافت.
- میزان رسیده بودن: شاخص گلایسمی میوه هایی مثل موز، هرچقدر رسیده تر باشند شاخص گلایسمیشان بیشتر خواهد بود.
- مصرف همزمان با غذاهای دیگر: می توانید یک غذای شاخص گلایسمی بالا را با یک غذای دارای شاخص گلایسمی پایین ترکیب کرده و مجموع عدد گلایسمی را کاهش دهید.
سن شما، میزان فعالیت بدنی شما، سرعت جذب غذا در بدن شما، همه اینها عواملی هستند که سرعت جذب را تغییر خواهند داد. چنانچه دیابت داشته باشید نیز غذا دیرتر از افراد سالم از بدنتان دفع خواهد شد، زیرا غذایی که میل کرده اید به مدت زمان بیشتری برای جذب شدن نیاز دارد.
سخن پایانی
غذاهایی که به سادگی از کنار آنها میگذریم یا سر یخچال تنها با توجه به رنگ و لعاب انتخاب میکنیم، هرکدام دارای نکات پنهانی هستند که حتماً باید به آنها توجه داشته باشیم والا دچار اضافه وزن خواهیم شد. یکی از همین نکات شاخص گلایسمی است که در این مقاله در مورد آن بهطور کامل صحبت کردیم.